Pensar amb la televisió
Reflexions sobre la televisió des de la filosofia


Inicio


Acerca de
Suscríbete al blog

Categorías
Main [1] Sindicar categoría
Filosofia [7] Sindicar categoría
Programes [2] Sindicar categoría
publicitat [1] Sindicar categoría
Televisió [6] Sindicar categoría

Archivos
June 2007 [1]
May 2007 [3]
March 2007 [1]
February 2007 [2]
January 2007 [2]
December 2006 [1]
November 2006 [3]
October 2006 [2]
September 2006 [2]

Sindicación (RSS)
Artículos
Comentarios

 


Un món d'aparences

Una crítica molt freqüent a la televisió és la de que mostra un món aparent, que no és real, o que mostra aspectes que no coincideixen amb la veritat. Aquesta crítica té sentit però pateix d’un problema de partida, i és la de precisar què s’entén per real, o què s’entén per veritat.

Els sofistes no van conéixer la televisió, però van elaborar teories que ens poden servir per interpretar avui aquest mitjà tan important als nostres dies: el relativisme, l’escepticisme, la defensa de la democràcia, l’oratòria, la negació de qualsevol essència i la reivindicació de l’aparença, la crítica a la veritat i la reivindicació de l’opinió...són aspectes que poden aplicar-se a la perfecció al nostre món.

En canvi Sòcrates hagués encaixat bé en aquest esperit crític amb la televisió. Ell defensava la recerca de les essències i criticava la pèrdua de valors fonamentals a la seua societat.

Per això vull que t’informes de què pensaven aquest grup de mestres ambulants, incloent-hi a Sòcrates, professionals capdavanters de l’educació, i que utilitzes alguna de les seues teories o fets de la seua vida per interpretar el fenòmen televisiu. Per recollir informació pots acudir a una web magnífica que et serà de molta utilitat aquest curs, Cibernous: http://www.cibernous.com/index.html Ves a l’apartat d’Autors, a la filosofia grega, Els sofistes o Sòcrates, i selecciona alguna teoria, succés, text, idea o anècdota de la seua vida, i aprofita-la per explicar la influència o paper de la televisió als nostres dies. Això si, no vull que repetisques idees que ja hagen dit els teus companys, així que abans d’escriure llig el que han escrit abans i modifica, com a mínim, la interpretació, o tria altra teoria o anècdota.

Por Enrisena - November 19th, 2006, 21:45, Categoría: Filosofia
Enlace Permanente | Comentarios 351 | Referencias (0)

I sorgí la filosofia!

Fou al segle VII abans de la nostra era i va ocòrrer a les colònies gregues de l'Àsia Menor. Sorgí una activitat intel·lectual que posteriorment s'anomenà filosofia, i que en aquell moment era una manera de pensar i escriure diferent a la que desenvolupaven les narracions mítiques. Utilitzaven conceptes abstractes i naturals per explicar la natura, tenien un esperit experimental i no es conformaven amb les explicacions màgiques i mitològiques. De tot allò ha sorgit tot açò, la ciència, la racionalitat, la filosofia, la política…i la televisió! Perquè la televisió també deu bona part dels seus continguts i formats al pensament racional i lògic.  I ara vull que els busques.

Et done la direcció d'una web magnífica, Filòpolis:  http://www.xtec.es/~lvallmaj/index.htm (guarda-la als teus favorits!) Voldria que hi accedires i que entrares als diferents apartats que te, que llisqueres una mica, que navegares (Tens articles molt interessants que et poden servir per estudiar la filosofia). I especialment m'agradaria que visitares el passeig de temes: http://www.xtec.es/~lvallmaj/sumpasse.htm  Allí tens temes molt interessants, per exemple el que explica El pas del mite al logos: http://www.xtec.es/~lvallmaj/passeig/mitlogos.htm  (El de La Publicitat i el de La Filosofia? Sí, gràcies, també et poden servir)

Vull que, primer el llisques i que el comentes breument  per escrit, i després que l'apliques a l'actualitat, és a dir que trobes a la televisió o al teu entorn algun aspecte, personatge, manera de pensar, investigar o parlar que siga hereu d'aquest fenòmen intel·lectual.

Després i en tercer lloc vull que accedisques al taller de conceptes, i concretament a l'Escola d'Atenes: http://www.xtec.es/~lvallmaj/taller/atenes.htm  i localitzes en el quadre de Rafael algun dels filòsofs dels que hem parlat a classe. Dis-nos quin has trobat!

Por Enrisena - November 11th, 2006, 19:32, Categoría: Filosofia
Enlace Permanente | Comentarios 404 | Referencias (0)

Mites televisius

 

El món de la mitologia és fascinant. Sobretot les mitologies politeistes i fantàstiques de les civilitzacions grega i romana. Són narracions carregades d"imaginació, plenes de sugerències, d"interpretació variada i d"una riquesa aclaparadora. No esteu d"acord?

A més heu de pensar que en el seu moment es vivien de manera diferent, a tots els aspectes abans esmentats heu de sumar el seu valor religiós, educatiu i de control social. Perquè per darrere de l"aparent innocència d"aquestos éssers sobrenaturals, s"amaga una concepció moral i una valoració social que privilegia els poderosos, justifica el seu poder polític i imposa una visió del món i del comportament correcte que és ben discutible.

Avui s"ha perdut aquest món màgic, però tenim la televisió per cobrir el buit!

Si us adoneu la televisió ha recollit una bona part de les funcions dels mites, educa al temps que distrau, ens dona valors en els que creure mentre ens imposa un mode de vida i aporta una concepció de la vida moguda per la força dels sentiments.

Per això m"agradaria que féreu la comparació entre mitologia clàssica i televisió.

Ací us aporte dos webs de mitologia,

Cultura clàssica. com: http://www.culturaclasica.com/

Cultura clàssica. Net: http://www.culturaclasica.net/

heu d"accedir a elles i triar algun personatge mitològic o narració mítica, explicar-la una mica (qui és, què fa, quin poder té...) i comparar-lo amb algun altre personatge, història o programa de la televisió. Heu d"establir una relació que potser per les coses que fa, el caràcter que té, la fama que l"envolta, el tipus de llenguatge, la manera d"enfocar la història...o qualsevol aspecte que se us acudisca.

Endavant.

 

Por Enrisena - November 3rd, 2006, 8:45, Categoría: Filosofia
Enlace Permanente | Comentarios 1351 | Referencias (0)

Publicitat

Molt bé, ja he apreciat la vostra creativitat i els vostres gustos!

Ara vull apreciar el vostre esperit crític amb la publicitat! Heu d'analitzar un anunci de la televisió, el que vulgueu, aquell que més us agrade o que odieu, el que us semble més original o més repetitiu. Què heu de fer? ahí va!

Heu de començar amb una anàlisi denotativa de l'anunci, és a dir heu d'assenyalar els elements d'expressió audiovisuals que utilitza: el color, la línia, la forma, els plànols, l'angulació, la banda sonora, el text, el moviment, els personatges que apareixen...etc. Tot per explicar el seu poder de seducció o de convicció.

Després heu de passar a una anàlisi connotativa, és a dir, heu de desenvolupar una interpretació del mateix tenint en compte si és original o reduntant, icònic o abstracte, monosèmic o polisèmic, i a partir d'això, aventurar una interpretació filosòfica a partir d'algun concepte, idea o paraula, valor, argumentació o exemplificació. Centreu-vos en algun d'aquestos aspectes i aventureu una interpretació personal, única i original, com sou vosaltres. Ah! I si per casualitat coincidiu amb l'elecció d'anunci amb algun company, doncs aleshores heu d'entrar en diàleg amb ell, discutir-li la seua interpretació, acceptar-la, citar-la o modificar-la.

Finalment heu de trobar la publicitat equivalent d'aquest producte en internet, col·locar l'enllaç i comentar les diferències entre la publicitat televisiva i la d'internet, i valorar els canvis. Trobar-li els elements audiovisuals que utilitza i comparar-los amb els de la tele, i valorar si la interpretació filosòfica que heu fet abans, continua sent vàlida en aquest aspecte.

Ànim i endavant, segur que aprenem tots.

Por Enrisena - October 21st, 2006, 16:32, Categoría: publicitat
Enlace Permanente | Comentarios 373 | Referencias (0)

Dissenya el teu programa

Ja hem llegit tots quins són els programes que més us agraden, i hi ha de tot. Lògic! Cada ú de vosaltres té un gust i això està molt bé.

Però del que no se si us heu adonat és de que la majoria dels programes que heu comentat són programes dirigits a adults, i això també és normal, perquè és que no hi ha programes per adolescents. Existeix una programació infantil, una dedicada més a dones que a homes i a l'inrevés, i una altra més dirigida als majors, però no es programen per televisió espais específics dirigits a l'audiència juvenil.

Per què serà? És que no compreu? Es que no veieu la tele? O és que ja us consideren adults? (Seria l'únic cas en que ho fan, per cert) O és que no interesseu a la televisió?

Bé, siga quina siga la causa ara és el vostre moment. Us done la direcció d'una cadena fictícia; públic o privada, nacional, autonòmica o local, oberta o de pagament (La vostra imaginació decideix).

Heu de proposar un programa per a joves, el programa que us agradaria que posaren a la vostra televisió preferida. A quin horari s'emetria? Quina seria la seua duració? Tindria seccions? Quines? Com es diria? Quins serien els seus continguts? Quins objectius perseguiria? Quin interés la guiaria? Satisfaria alguna necessitat fonamental?

Vinga, endavant, a imaginar una televisió diferent, perquè cal ser realistes, cal demanar l'impossible!

Enric

Por Enrisena - October 10th, 2006, 21:48, Categoría: Programes
Enlace Permanente | Comentarios 422 | Referencias (0)

Programes i programes

Hem estat analitzant les programacions de les diferents cadenes de televisió, i hem trobat un predomini absolut de programes dedicats a distraure'ns. Una altra bona part pretenia fer-nos sentir emocions com l'amor, l'amistat i l'odi. També hem trobat programes dedicats a informar-nos, educar-nos, ajudar-nos a conéixer el món que ens envolta...

Quins t'agraden més a tú. Voldria que triares un programa que t'agrada, que ens explicares perquè, que ens aclarires els objectius que persegueix i els interesos humans que penses que satisfà. En resum, que raones perquè t'agrada. A més voldria que ens col·locares un enllaç (al canal de televisió que l'emet, a algun periòdic o revista que parle d'ell, a alguna pàgina web que parle d'ell) que funcione i al que pugam acudir per saber més d'aquest programa.

Enric

Por Enrisena - September 30th, 2006, 16:53, Categoría: Programes
Enlace Permanente | Comentarios 362 | Referencias (0)

Pensar la televisio

La televisió ens sedueix i ens emociona, ens corprén i ens fascina, ens arrabassa i ens domina. Totes aquestes i més coses converteixen la televisió en un fenomen incontestable entre vosaltres, adolescents d"un temps que acumula al seu si totes les contradiccions de la societat que ens ha tocat viure, la rapidesa i la distància, la satisfacció i el desig, l"avorriment i la disbauxa. La televisió acumula en aquest context les funcions de distracció, de satisfacció de plaers, d"evasió i, perquè no? D"aprenentatge. Mitjançant una realització simbòlica dels nostres anhels –no podem oblidar que estem a distància, "tele"-, aconsegueix crear el mirall d"una satisfacció contínua que no s"esgota en el seu acompliment, sinó que, just a l"inrevés, alimenta el nou desig en una espiral sense fi que ens domina sense cadenes, ens fidelitza sense amor i ens acostuma sense donar res a canvi.

I vosaltres què opineu? Intenteu expressar les vostres preferències sobre la televisió, què us agrada, què no us agrada, per a què la veieu, com, què representa per vosaltres? En fi, tot allò que se us acudisca sobre la vostra manera de veure la televisió.

Ànim i endavant

Por Enrisena - September 20th, 2006, 19:24, Categoría: General
Enlace Permanente | Comentarios 431 | Referencias (0)
<<   July 2020    
SMTWTFS
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

http://especular.webcindario.com/
eGrupos
ZoomBlog

 

Blog alojado en ZoomBlog.com